שישה טיפים ללימוד איפוק לצרכים

הבאתם גור חדש הביתה ולא יודעים מה הדברים הקריטיים ללמד אותו כדי להתאפק לצרכים? רוצים בית נקי עם ריח טוב כמה שיותר מהר?
הגעתם למקום הנכון! ריכזנו לכם פה שישה טיפים ללימוד איפוק לצרכים.

הקדמה קצרצרה וחידוד מושגים: המושג הרווח היום הוא "גמילה מצרכים" אינו מדויק כי רק ילדים "נגמלים מטיטול". חשוב להבין שאנחנו מלמדים כלבים פעולה שאינה טבעית כי כלבים בטבע אינם מתאפקים, הם פשוט עושים. אז כשיש לכם גורים בבית, הלימוד הוא קריטי. 

אז איך בדיוק מלמדים אותם פעולה שלא טבעית להם? בואו נתחיל:

  1. הבנת גיל הכלב:
    כלל הזהב: גורים יכולים להתאפק כמספר החודשים שהם חיים. ז"א: אם יש לכם גור בן שלושה חודשים, המקסימום שהוא יכול להתאפק זה שלוש שעות. 

יש גישות שאומרות שחישוב הזמנים הוא גיל הכלב+1, הכוונה היא שתוסיפו שעה אחת לגיל הכלב וזה הזמן המקסימלי שהם יכולים להתאפק. טיפ מקצועי: אני ממליצה להישאר רק עפ"י גיל הכלב כדי למקסם את ההצלחה ואת תהליך הלמידה. גיל הכלב חשוב מאוד להתחשבות שלכם בזמני היציאות כי אתם לא יכולים לצפות מגור בן ארבעה חודשים להתאפק במשך שבע- שמונה השעות שאתם בעבודה לדוגמא, לכן הציפיות שלכם חייבות להיות תואמות למציאות.

  1. הבנת זמנים קריטיים:

לכלבים יש זמנים קריטיים שלאחריהם הם צריכים לצאת להתרוקן:

  • לאחר קימה משינה (וגורים ישנים הרבה)
  •  לאחר אוכל
  •  לאחר משחק- כי משחק תמיד מלווה בשתיית מים. 

קצת כמונו בני האדם לא? כשתלמדו את הזמנים הקריטיים של הכלבים שלכם תצליחו ללכוד דיי בקלות את ההצלחות של עשיית הצרכים בחוץ.

  1. סדר יום, הרגלים, ובניית ציפייה:

כלבים הם חיה של הרגלים. ככל שהלו"ז שלכם יותר קבוע, עם סדר יום ברור (מתי בדיוק אוכלים, מתי יוצאים לטיולים, מתי נרגעים וכו')- אתם תייצרו לכלבים שלכם רוטינה שתייצר אצלם ציפייה. ככה הכלבים שלכם ידעו כמה הם צריכים להתאפק בין הטיולים במהלך היום בזכות הידיעה של מה עומד לבוא, לדוגמא: כמה דקות לאחר אוכל הם יודעים שהטיול יגיע, זה יגרום להם לנסות להתאפק. 

ככל שתעגנו יותר טיולים בלו"ז שלכם, ככל שסדר היום שלכם יהיה ברור וככל שתהפכו את הזמנים לקבועים, הציפייה וההרגלים שתבנו להם יעזרו בתהליך הלימוד לאיפוק וכך יהיה גם להם וגם לכם קל יותר.

  1. התעלמות: 

גם אם הכלבים שלכם עשו צרכים מולכם בבית אתם מתעלמים מהם. אל תנקו את הצרכים מולם. המתינו כמה דקות ונקו כאשר הם בתוך הכלוב שלהם/בחוץ/בחדר סמוך. אתם לא עושים כל מיני מיתוסים ישנים ודוחפים להם את הראש לתוך הצרכים או נותנים להם מכה באף לדוגמא, למה? 

כי הכלב שלכם לא צריך לקבל יחס על עשיית צרכים- בין אם חיובי או שלילי.
במאמר נוסף שכתבתי לכם על  עשיית טעויות קריטיות בתהליך של לימוד איפוק לצרכים, יש פירוט על למה בדיוק אסור לכם לעשות את הטעויות האלו- ותאמינו לי שתרצו לקרוא את זה.

אבל ככה על קצה המזלג, יחס על עשיית צרכים יכול ללכת לשני כיוונים:
1. עשיית צרכים ליחס כדי לקבל את תשומת הלב של הבעלים- זו הפעלה לכל דבר ועניין. הכלב מבין שהוא מפעיל אתכם, משיג את מבוקשו ומקבל יחס (ולכלב ממש לא ישנה אם זה יחס שלילי או חיובי-תהיו בטוחים). ניתן לראות בעיקר בבתים שהאנשים הם "חולי נקיון" והכלבים מבינים שע"י עשיית הצרכים מול הבעלים הם זוכים ליחס ומפעילים אותם.

2. הכלבים שלכם עלולים לפחד לעשות לידכם צרכים:

עלול לקרות מצב של אי עשיית צרכים בטיולים, אלא רק בתוך הבית כי הכלב יהיה בהימנעות מכם, אז יעדיף להתאפק עד ההגעה בחזרה הביתה כי זה המקום הבטוח שלו. נסיון להעלים "ראיות"- הכלב יאכל לעצמו את הצרכים וזו בעיה בפני עצמה לטיפול. בגלל הכעס על הצרכים הכלב יחשוב שצרכים לידכם הם לא בסדר וכתוצאה מכך הוא יעלים את סיבת הכעס כדי להימנע מהכעס שלכם עליו. 

  1. פריקת אנרגיה:
    לפריקת אנרגיה שלושה סוגים: 
  • פיזית- טיולים, הליכה, ריצה, משחקים.
  • מנטלית- פקודות משמעת, טריקים, משחקי חיפוש.
  • אוראלית-עצמות לעיסה, שטיחי ליקוק, משחקי נשיכה, קונג ועוד.

לכלבים יש צורך בשלושתם כדי להיות עייפים, מאושרים ומסופקים. נסו לשלב בין סוגי פריקות האנרגיה- לאחר מכן כל מה שכלבים רוצים זה לישון.

אצל כלבים יש מושג שנקרא "מסע ציד"- הזאבים בטבע לא קיבלו את הארוחה שלהם בצלחת. הם הלכו, התאמצו ו"צדו" את הטרף שלהם. איך מקבילים זאת לחיי היומיום שלנו? לפני כל ארוחה יגיע טיול ואם יש לכם אופציה לשלב פריקת אנרגיה פיזית מה טוב. לאחר מנוחה של כמה דקות כאשר חזרתם לבית, הכלב הרגיע את הנשימות, הוריד לחץ דם ונרגע- תנו לו את האוכל שלו. עדיפות שתאכילו מהידיים גם אם זה טיפה מסריח. אתם גם מחזקים כך את העובדה שיעבוד עבור המזון, גם תשלבו פריקת אנרגיה מנטלית- תוכלו לתרגל פקודות משמעת וטריקים, גם תעלו את הדרייב למזון וגם תחזקו את הקשר ביניכם. אז אם תחשבו עלינו בתור בני אדם כל מה שנרצה לעשות לאחר שהתאמצנו ואכלנו- זה לישון. הקבילו את אותו הדבר כל הכלבים שלכם ותקבלו כלבים עייפים ומאושרים. פריקת אנרגיה זו הדרך לעייף את הכלבים שלכם ולהוציא להם את המרץ.

  1. תיחום ולימוד רוגע:

לאחר שהלכתם אחרי סדר היום שלכם, לאחר הוצאת הכלב לטיול, לאחר פריקת אנרגיה, לאחר אוכל- מה קורה עכשיו? איך מלמדים את הכלבים שזה הזמן להירגע, להיות קצת רחוקים מאיתנו ושזה בסדר לישון? כי לגורים יש נטיה למעקב אחרי הבעלים- אתם חייבים לגרום להם להביו שעכשיו זה זמן לנוח. עושים זאת ע"י תיחום- כלוב אילוף. אז לפני שאתם נרתעים מהמילה כלוב, קבלו הסבר למה זה אחד הכלים הטובים וההכרחיים ביותר לכלבים שלכם. נתחיל מלהקביל זאת לאנשים:
לכל אחד מאיתנו יש חדר בבית- מקום משלנו שאנחנו יודעים שלא יפריעו לנו, אופציה לסגור את הדלת ולנוח. אצל תינוקות זה לול- מקום לשים את התינוק בידיעה שלא יקרה לו כלום, שלא יכניס שטויות לפה ולא ייפול.

מבחינת הפסיכולוגיה הכלבית- אתם חייבים להביא לכלב שלכם "מאורה"- וזה גם למה אמליץ יותר על כלובי הטסה מאשר על כלובי רשת, אך זה לא משנה, העיקר שיהיה תחום איפשהו.

למה זה הסעיף הקריטי? 

כי בשונה ממה שאנשים חושבים, כלבים הם חיה מאוד נקיה- לא עושים צרכים במקום שבו הם ישנים, אוכלים ורובצים. לכן זה קריטי בלימוד איפוק לצרכים שיהיה לכלב שלכם מקום משלו. אבל למה בתיחום אתם שואלים ולא סתם מיטה? לגורים עד גיל חצי שנה יש תלות הישרדותית בבעלים- הם יעקבו אחריכם, יהיה להם קשה להיות מכם בהפרדה והם לא ידעו עצמאות. להפך, אתם רוצים כלב עצמאי, לא תלותי ושבהמשך תוכלו להשאיר אותו בלי הפחד שיחרב לכם את הבית כתוצאה מתלות. כאשר יש חופשיות מוחלטת בבית ואין תיחום, מעבר למעקב אחריכם,  יש הליכה חופשית בבית- הליכה חופשית משמעותה אופציה לעשיית צרכים בכל מקום בבית. לכן, לאחר שעשיתם את כל הסעיפים שכתובים במאמר, לאחר שהכלב התרוקן מצרכים, לאחר פריקת אנרגיה וכו'- הגיע הזמן להיכנס למקום שלהם. ואגב, תהליך ההפרדה מכם לא מתחיל ביציאה שלכם מהבית, הוא מתחיל כשאתם בתוך הבית.
אז לא, זה לא מדריך להרגלה לכלוב אילוף כי זה תמיד עדיף לעשות בליווי איש מקצוע, אך לבינתיים הנה כמה נקודות חשובות:

  • ודאו תמיד שהכלבים נכנסים לאחר התרוקנות מצרכים
  • הוציאו מהכלוב ישירות לאחר זמנים קריטיים- בעיקר שינה
  • אל תשימו בפנים מים ביציאה שלכם מהבית- ודאו שהכלב שתה לפני כן. אם תשאירו מים בכלוב הכלבים שלכם ישתו משעמום ויהיה להם צרכים מהר מאוד.
  • אם אתם רוצים לתת לכלב עצמות- ודאו שאתם נותנים בכלוב לטובת יצירת חוויות חיוביות.
  • מידה והכלב התרוקן מצרכים אין בעיה לתת לו זמן חופשי מחוץ לכלוב, אך תחת הגבלת זמן, בבית.

ולסיכום: 

תזכרו תמיד שגורים הם קטנים, גם אם תעשו את הדברים עדיין עלולות להיות בריחות, עלולות להיות נפילות בדרך. אל תתייאשו, תהיו עקביים וסבלניים. זה תהליך למידה עבורם ותהליכי למידה לוקחים זמן והתמדה פה היא מאוד חשובה. אז מזל טוב להגעת הגור, אלו זמנים מדהימים וכיפיים וזו תקופה שלא תחזור, השקיעו בה כמו שצריך.

אז אחרי שכתבתי לכם את כל הדברים הקריטיים לדעת להצלחת התהליך, הגיע הזמן שתדעו גם מה הטעויות הקריטיות ביותר שאנשים עושים עם גורים, מאיזה טעויות אתם חייבים להימנע:
כמו העובדה ששימוש באקונומיקה עלול לגרום לכלב שלכם לעשות צרכים בבית באותה הנקודה או שלחלופין תגרמו לכלב שלכם לאכול את הצרכים של עצמו כתוצאה מתהליך לא נכון.

סקרנתי אתכם? תוכלו להמשיך לעקוב אחרי התכנים שלי באינסטגרם וכמובן להתייעץ.
D.N.A DOGS – ענבר נוי אילוף כלבים

Personal Shopper
P2A7299 copy5